Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

15 jaar Wie is de Mol?!

19/11/2014

| Door:

Foto: Tunnelvisie

 

EXTRA - Vandaag is het alweer 15 jaar geleden dat Wie is de Mol? voor het eerst op de buis was. En in die 15 jaar is Wie is de Mol? uitgegroeid tot één van de best bekeken programma's op de Nederlandse televisie. Tijd voor een kort geschiedenislesje over al die jaren van ons favoriete programma.

 

 

Geschiedenis

De geschiedenis van Wie is de Mol? begint in 1999, wanneer op 19 november een nieuw avonturenprogramma met Angela Groothuizen begint. Samen met tien kandidaten vertrok zij naar Australië om een onvergetelijke reis te maken. Maar wat de kandidaten vooraf nog niet wisten was dat zij tijdens de opdrachten zouden worden tegengewerkt door een saboteur, een zogenaamde Mol. Deze mensen bleken in het programma Wie is de Mol? te zijn beland, gebaseerd op het Belgische format De Mol, waar slechts drie seizoenen van zijn gemaakt.

De Nederlandse variant houdt het vier seizoenen vol, waarna besloten wordt om nog één laatste seizoen te maken. Dit keer zouden er bekende Nederlanders meedoen. Met veel moeite werden tien BN'ers bij elkaar verzameld die ook naar Australië vertrokken. De deelname van BN'ers blijkt een succes bij de kijkers, waardoor wordt besloten om tóch door te gaan met het programma. En dankzij deze beslissing heeft Wie is de Mol? dit jaar haar vijftiende verjaardag mogen vieren.

 

Presentatoren en locaties

Wie is de Mol? begon dus met Angela Groothuizen. Zij begeleidde vier groepen onbekende en één groep bekende Nederlanders door Australië, Schotland, Portugal, Canada en Indonesië. Na vijf seizoenen waarin zij zich profileerde als heuse kandidatenmoeder werd haar contract bij de AVRO niet meer verlengd. Angela wordt vervangen door Karel van de Graaf. Hij reist af naar Argentinië en Thailand, maar houdt het niet langer dan twee seizoenen vol. Pieter Jan Hagens neemt het stokje van hem over voor vier seizoenen. Hij is te zien in Mexico, Noord-Ierland, Jordanië, Japan, El Salvador en Nicaragua. Pieter Jan besloot samen met de AVRO dat hij zich meer op de journalistiek gaat richten en Art Rooijakkers, die in Pieter Jans laatste seizoen nog kandidaat was, neemt zijn plaats in. Art is tot op heden presentator. We hebben hem door IJsland, Spanje, Zuid-Afrika, Hongkong en de Filipijnen zien reizen. Voor het aankomende seizoen reist Art door Sri Lanka. Inmiddels is bekendgemaakt dat Art ook seizoen 16 zal presenteren.

 

 

Spelonderdelen

Gedurende de vijftien jaar dat Wie is de Mol? op televisie te zien is, hebben al een hoop spelonderdelen de revue gepasseerd. Zo was Angela Groothuizen een groot voorstander van het invoeren van jokers: houten schijfjes die een fout beantwoorde testvraag alsnog goed rekenen. Ze kreeg niet haar zin. Maar in het seizoen na haar vertrek worden de jokers alsnog geïntroduceerd. De jokers vormen nog steeds een belangrijk onderdeel van de opdrachten in Wie is de Mol?.

Zo ook de vrijstellingen. In het begin was dit nog een houten schijf met een V erop, maar tegenwoordig is het een plastic schijf met een Mollogo erop.

In seizoen 8 werden de kersverse kandidaten geconfronteerd met de topito's. Dit waren driehoekjes die gedurende het spel verzameld konden worden. Acht topito's in dezelfde, of allemaal in een andere kleur, vormden een Topo. Wie als eerste een volledige Topo inleverde bij Pieter Jan verdiende een vrijstelling. De topito's kwamen in andere seizoenen nog wel eens terug, maar nooit in dezelfde vorm als in hun prille begin. In seizoen 9 en 14 werden ze voor een ruilopdracht gebruikt en in seizoen 13 leverden vier topito's een Topo op en daarmee een vrijstelling.

In seizoen 14 werd nóg een nieuw onderdeel aan het spel toegevoegd: de zwarte vrijstelling. Deze maakt, wanneer deze wordt ingezet, alle jokers en vrijstellingen die op dat moment ook worden ingezet ongedaan.

 

Statistieken

In deze 15 jaar heeft Wie is de Mol? maar liefst 141 kandidaten versleten die door achttien verschillende landen reisden. Alle continenten zijn aangedaan, op Antarctica na. Vooral Azië en Europa lijken populair te zijn. In beide continenten werden vijf landen bezocht. Afrika en Zuid-Amerika staan onderaan met allebei slechts één land.

Van de afgelopen veertien Mollen waren er acht vrouwen en zes mannen. Onder de winnaars is het gelijkspel: zeven tegen zeven, terwijl de vrouwen op de positie van verliezend finalist domineren. Drie mannen behaalden de finale zonder de pot te winnen, terwijl maar liefst twaalf vrouwen naar het geld misgrepen.

 

Vijftien jaar is een prachtige leeftijd, maar uiteraard hopen we dat er nog vele jaren bijkomen. Gefeliciteerd!

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep