Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

Is RTL's Kroongetuige een kopie van Wie is de Mol?

02/09/2017

| Door:

Foto: RTL

 

EXTRA - Vandaag werd het nieuwe programma Kroongetuige uitgezonden op RTL 4. Voorafgaand aan de uitzendingen werd al geroepen dat dit een soort kopie is van Wie is de Mol?. Maar in hoeverre is dat zo? We nemen het programma onder de loep.

 

In het Zweedse dorpje Öregrund is een moord gepleegd, Negen bekende Nederlanders gaan op zoek naar de dader door naar aanwijzingen te speuren in dit pittoreske plaatsje. Het spel is doordrenkt met fictieve elementen en de verdachten zullen zich mengen in het leven van de deelnemers. Maar alsof dat nog niet moeilijk genoeg is, is een van de deelnemende BN'ers de Kroongetuige. Deze weet wie de dader is, maar heeft zwijggeld aangeboden gekregen om het onderzoek te saboteren. Als de dader niet gepakt wordt, wint de Kroongetuige dit bedrag van €20.000,-.

 

Zo luidt het format van het nieuwe RTL-programma Kroongetuige. Het is niet heel moeilijk om de vergelijking te trekken met Wie is de Mol?: BN'ers die in het buitenland verschillende opdrachten uitvoeren, terwijl een van hen de boel tegenwerkt. Maar blijft het daarbij? Zeker niet.

 

RTL zegt dat het door Monic Hendrickx gepresenteerde programma zich onderscheidt door het fictieve verhaal dat zich rond de BN'ers afspeelt. En dat is ook zo. Maar naast het toevoegen van een Mol aan de groep in de vorm van een Kroongetuige, hebben de bedenkers duidelijk nog een ander onderdeel overgenomen. In Kroongetuige wordt vanaf aflevering 2 ook een soort test gemaakt aan het einde van de uitzending. Hier wordt het alleen een proces verbaal genoemd. Degene die de minste details over de zaak heeft uitgedokterd, ligt uit het spel, net zoals in Wie is de Mol? degene die het minst over de Mol weet het spel moet verlaten.

 

De uiteindelijke winnaar hangt ook af van dit proces verbaal. Wie in de finale de Kroongetuige ontmaskert, wint het geld. Maar om te winnen moet er ook een wachtwoord worden gekraakt aan de hand van letters die verdiend kunnen worden met opdrachten. Dit doet denken aan het Wie is de Mol?-bordspel. Maar in tegenstelling tot Wie is de Mol?, waarin de Mol voor de eer speelt, kan de Kroongetuige wel winnen. Deze gaat er met het geld vandoor als het onderzoek met succes gesaboteerd is.

 

Het is dus heel aannemelijk dat Kroongetuige is afgeleid van Wie is de Mol?. Is dat erg? Niet per se. Wie is de Mol?-presentator Art Rooijakkers gaf in RTL Boulevard al aan dat hij het juist als een compliment naar zijn programma ziet. En daarbij: nog meer Wie is de Mol?, in wat voor vorm dan ook, is altijd welkom. Toch?

 

Kroongetuige wordt iedere zaterdag om 22:00 uur uitgezonden op RTL 4.

De eerste aflevering van Kroongetuige is hier terug te kijken.

 

 

Foto: RTL

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep