Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

18 hoogte- en dieptepunten uit 18 jaar Wie is de Mol?

19/11/2017

| Door:

Foto: Wie is de Mol? / Tunnelvisie

 

EXTRA - Wie is de Mol? is jarig! Vandaag bestaat het programma achttien jaar! En dat vieren we met een lijst van achttien hoogte- en dieptepunten uit de serie. Er heeft zich namelijk een hoop afgespeeld in die achttien jaar. Wat is ons het meest bijgebleven tussen 19 november 1999 en 19 november 2017?

 

1. "Een van jullie is een Mol"

Wist je dat de kandidaten van het allereerste seizoen van Wie is de Mol? nog geen idee hadden van het spel waar ze aan meededen? Ze hadden zich opgegeven voor een avontuurlijk spel met Angela Groothuizen. Maar eenmaal aangekomen in Australië hoorden ze pas dat een van hen niet te vertrouwen was. "Een van jullie is een Mol", vertelt Angela ze. Het is informatie die de kandidaten even moeten verwerken, maar het is de start van achttien jaar Wie is de Mol?-geschiedenis.

 

 

2. Tambourmaîtres zonder ervaring

De laatste opdracht van seizoen 2 was een van de hoogtepunten van dat seizoen. De drie overgebleven kandidaten namen de rol van tambourmaître aan. In de drie minuten die de muziek van de doedelzakspelers zou duren moesten de kandidaten ieder een groep met spelers over een veld begeleiden en vlaggen verzamelen. En dat met z'n allen tegelijk. Dit leverde op zich al chaos op, maar het feit dat niet iedereen een even goed gevoel voor ritme had maakte het nog net een tandje erger. Het leverde mooie televisie op en ondanks de rommelige uitvoering, leverde deze opdracht toch 7.500 gulden op.

 

3. Mislukte parachutesprong

Het was een enorme schok voor de crew. De ontknoping van het derde seizoen, die zo spectaculair zou worden, liep volledig in de soep. De drie finalisten zouden met een parachute uit een vliegtuig springen en ze zouden landen op een groen vak voor de winnaar, een rood vak voor de verliezer en een vak met het Mollogo voor de Mol. Maar door het slechte weer en een navigatiefout van de piloot belandden de kandidaten zeven kilometer verderop in een veld. De finalisten worden uiteindelijk naar Angela gebracht en daar komen ze erachter wie van hen verloren heeft, wie wint en wie de Mol is.

 

4. Astrid verlaat vrijwillig het spel

Soms verlaten kandidaten het spel door ziekte. Maar in seizoen 4 vertrok iemand geheel vrijwillig. Astrid werd op een gegeven moment apart genomen van de groep en kreeg een dilemma voorgeschoteld. Ze kon ervoor kiezen om door te gaan met het spel of met €7.000,- uit de pot terug naar huis te gaan. Tegen de verwachting van de groep in, koos ze ervoor om het geld mee te nemen. Er wordt gefluisterd dat de makers van Wie is de Mol? doorhadden dat Astrid heimwee had en daarom dit dilemma in het seizoen hebben gestopt. Op deze manier kon Astrid op een waardige manier het spel verlaten.

 

5. Wie is de Mol? met BN'ers

Na het vierde seizoen van Wie is de Mol? bleken de kijkcijfers enorm tegen te vallen. Daarom werd besloten om nog maar één seizoen te maken, maar dit keer met bekende Nederlanders. Dit seizoen bleek zo succesvol te zijn dat het programma een doorstart maakte. Sindsdien wordt het spel gespeeld door acteurs, presentatoren, cabaretiers en allerlei andere bekende gezichten. Dit was dus een belangrijk omslagpunt in de Wie is de Mol?-geschiedenis.

 

 

6. Frédérique Huydts overlijdt tijdens uitzendingen

Op het zesde seizoen werd in in de periode waarin de afleveringen op tv te zien waren een droevige stempel gedrukt. Actrice Frédérique Huydts, van wie later bleek dat ze het spel gewonnen had, overleed tijdens de uitzendingen aan de gevolgen van kanker. Een harde klap voor de kandidaten, de crew en kijkend Nederland. En dat terwijl het erop leek dat Frédérique de kanker overwonnen had. Daarom is het ook extra bijzonder om te zien hoe zij een Argentijnse berg beklom op een fiets. Door deze enorme prestatie gunden haar medekandidaten haar dan ook een vrijstelling voor de finale. Het geld uit de pot heeft Frédérique vlak voor haar overlijden gedoneerd aan KiKa en het Wereld Natuur Fonds.

 

7. Dramatische veiling

Het is het grootste geldverlies ooit in de geschiedenis van Wie is de Mol?. Menig kijker zal met open mond gekeken hebben naar deze opdracht; de veiling in Thailand. De kandidaten konden bieden op een overnachting in een luxe hotel, jokers en gestolen Molboekjes. En hier werd gretig op ingegaan, ten koste van de pot. Deze pot, waar op dat moment €12.300,- in zat, werd helemaal leeg getrokken. Uiteraard ook door toedoen van Mol Inge, die de boel op gang heeft weten te houden.

 

 

8. De beste Mol ooit

De kandidaten van het achtste seizoen hebben het niet makkelijk gehad. Ze moesten het namelijk opnemen tegen Mol Dennis Weening. Dennis werd in de special Niets Is Wat Het Lijkt - Wie is de Mol? in 2014 uitgeroepen tot de beste Mol aller tijden. En terecht. Dennis speelde een hoop geld uit de pot en werd door niemand verdacht. Sterker nog, zijn naam is slechts één keer ingevuld bij de vraag 'Wie is de Mol?' bij de test. Edo Brunner ontmaskerde Dennis op het nippertje in de finale en won daarmee het spel. Verliezend finalist Regina Romeijn bleef vol verbazing achter. Maar hij was het echt; Dennis Weening, de beste Mol ooit.

 

9. "Er is nog geen Mol"

Bij Wie is de Mol? openen ze graag met een onverwachte twist. Maar het negende seizoen begon op een manier die de kandidaten nooit hadden zien aankomen. Een voor een kwamen ze bij presentator Pieter Jan die ze vertelde dat er nog geen Mol was. De kandidaten mochten kiezen of ze de Mol wilden zijn. Iedereen die dat niet wilde, leverde €100,- op voor de pot. Iedere kandidaat die het wel zag zitten kostte €100,-, maar mocht wel op een speciale 'Mollicitatie'. De negende Mol zou gekozen worden door de vier voorgaande Mollen die hiervoor speciaal waren afgereisd naar Noord-Ierland. Acteur Jon van Eerd maakte de meeste indruk en mocht de boel gaan saboteren in de weken die daarop volgden.

 

10. De grote reünie

In 2010 vierde Wie is de Mol? een jubileum. Het programma bestond tien jaar en daarom moest er iets speciaals komen. Om terug te blikken op die tien jaar maakten Angela Groothuizen en Karel van de Graaf, die in eerdere jaren het programma presenteerden, hun opwachting in Japan voor een speciale opdracht. Het tweetal mocht na een uitgebreid diner de Mol aanwijzen. Ze kozen voor Frits Sissing. Een verkeerde keuze die geld opleverde voor de pot. Maar misschien nog wel nog mooier was om te zien hoe drie Wie is de Mol?-iconen, de drie presentatoren die Wie is de Mol? tot dat moment ooit gehad heeft, naast elkaar stonden in één seizoen.

 

11. In de bus met de Mol

Ook in het elfde seizoen hadden de kandidaten een onverwachte wending te verwerken. Een voor een stapten ze in een bus met vijf veel te simpele vragen. Na de busrit zagen ze presentator Pieter Jan die met hen de vragen afliep. Iedere vraag leverde een luttel bedrag op voor de pot. Dus voor veel kandidaten was het wel duidelijk; dit is niet waar de opdracht om draait. En inderdaad, Pieter Jan kwam met nog een vraag, die €5.000,- waard was. "Naast jullie zelf zat er nog een kandidaat in de bus. Wie?" En wat bleek nou? "Jullie zaten in de bus met de Mol".

 

12. Het Höfdi-huis

Seizoen 12 kende een enorme tegenslag. Het was de laatste opdracht in IJsland. Het was een executie als alle andere, tot er nog twee kandidaten over waren. Marit van Bohemen of William Spaaij zou een rood scherm krijgen, maar de twee werden apart genomen. De rest van de groep moest in duo's gaan onderhandelen en daarna een stem uitbrengen; laten ze de executie doorgaan of niet? En er stond behoorlijk wat op het spel, want bij een meerderheid voor het aflassen van de executie zou de pot helemaal leeg gaan. En inderdaad, de groep was €10.800,- armer en vertrok met een lege pot naar Spanje.

 

13. Janine Abbring raakt gewond tijdens opnames

Misschien wel het grootste dieptepunt uit de geschiedenis van Wie is de Mol? is het ongeluk van Janine Abbring in Zuid-Afrika. Tijdens een opdracht waarbij de kandidaten van een rots in het water moeten springen belandt Janine verkeerd in het water en verbrijzelt een ruggewervel. Ze moest noodgedwongen het spel verlaten en belandde in het ziekenhuis. Janine zal nooit helemaal genezen. Haar medekandidaten en de crew blijven geschokt achter, maar besluiten om de opnames toch voort te zetten. Winnares Paulien Cornelisse deelt uiteindelijk de pot met Janine, omdat ze voor haar val wel op de juiste Mol zat.

 

14. Introductie van de zwarte vrijstelling

Voor de kandidaten was het een nachtmerrie, voor de kijker leverde het interessante misleiding op. In het veertiende seizoen werd de zwarte vrijstelling geïntroduceerd. Deze zwarte schijf maakt alle jokers en vrijstellingen die bij een test worden ingezet ongedaan. Twee keer wordt er een zwarte vrijstelling ingezet. De eerste door Sofie van den Enk. Die veegt vier jokers en twee vrijstellingen van tafel. De tweede wordt ingezet door Tygo Gernandt en was bedoeld om de vrijstelling van Freek Bartels ongeldig te maken. Met succes.

 

15. Laagste pot ooit

Op geldgebied was seizoen 15 een enorme blamage. Winnaar Rik van de Westelaken ging met slechts €10.500,- naar huis. De laagste pot ooit. Heel gek is het niet, want Mol Margriet van der Linden deed vernietigend werk en schakelde geregeld de hulp in van de kandidaten. De pot van dit seizoen versloeg die uit het twaalfde seizoen. Die bedroeg slechts €12.601,-.

 

 

 

 

16. Etherdiscipline

Ellie Lust is een kandidaat die we niet snel zullen vergeten. Deze politiewoordvoerster maakte veel furore met haar politietactieken. Zo leerden we van haar onder andere met de klok mee te zoeken, maar vooral hoe we met portofoons om moeten gaan. De term 'etherdiscipline' werd door haar meteen een gevleugelde uitspraak. Er worden nog altijd veel fouten gemaakt in het portofoonverkeer, maar er is sinds Ellies deelname wel meer duidelijkheid over hoe het moet.

 

 

17. Elvis from the Netherlands

In het zeventiende seizoen kregen de kandidaten in aflevering 2 een bijzondere verrassing. Drie kandidaten waren opeens spoorloos verdwenen tijdens een opdracht. Later in de aflevering verschenen ze weer in een rechtbank om te vertellen wat ze gedaan hadden in de afgelopen 24 uur. Vooral het verhaal van Jeroen Kijk in de Vegte was bijzonder, Hij had als muzieklegende Elvis Presley opgetreden in een bar in Portland. Zuiver zong hij niet, maar hij zette een mooie show neer. Daarom staat Jeroen nu bekend als "Elvis from the Netherlands".

 

18. De Gouden Televizier-Ring

Het was de bekroning op het harde werk van de Wie is de Mol?-crew. In 2013 won het programma de prestigieuze Gouden Televizier-Ring. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Nederlandse publiek aan het beste tv-programma. Wie is de Mol? was al vaak genomineerd, maar presentator Art Rooijakkers mocht in dit jaar eindelijk de ring om zijn vinger schuiven.

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep