Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 4: Tunnelvisie en een held op toffe sokken

28/01/2018

| Door:

Foto: Screenshot uit seizoen 18, aflevering 4

 

RECAP - De kandidaten waren nog nooit zo dicht bij de identiteit van de Mol als bij deze aflevering. Maar waar zij de Mol voorbij hebben kunnen zien lopen, kijken wij nu vooral naar de Molacties. Waar zou de Mol gesaboteerd hebben?

 

De groep is weer terug in Tbilisi, waar ze genieten van een rustig ontbijt. Het etentje wordt verstoord door een telefoontje van Art, die op zoek is naar drie kandidaten die geen last van claustrofobie hebben. Emilio, Stine en Ruben steken hun hand op. Maar Loes krijgt na het handen opsteken, net als vorige week, spijt dat ze de hare niet heeft opgestoken. Uiteindelijk ruilt Ruben met haar en dus worden Loes, Stine en Emilio naar de Rustaveli Tunnels gebracht.

 

Om deze opdracht, die de naam Tunnelvisie draagt (wat een eer!), te doen slagen, moeten Jan, Simone, Ruben en Olcay hun medekandidaten vinden. Dit doen ze aan de hand van aanwijzingen van de groep die ondergronds zit. Ze communiceren per telefoon. Jan beheert die in het bovengrondse team en Stine die in het ondergrondse team. Hierbij moet zij de telefoon wel op een bepaalde plek in de tunnel houden, anders heeft ze geen bereik. Hierdoor ontstaat in de tunnels nog een extra verdeling. Emilio geeft de aanwijzingen door vanaf het bord met foto's aan Loes, Loes geeft die aanwijzingen door aan Stine en Stine belt dat vervolgens weer door naar de rest.

 

Maar het loopt meteen al mis. Stine geeft nogal vage aanwijzingen en de groep loopt meteen verkeerd. Maar ook Jan doet gekke dingen. Zo wijst hij een verkeerstunnel aan en denkt dat dat een aanwijzing is, omdat er 'Tunnel' bij het nummer van het andere team staat. Simone grijpt deze kans aan om daar op in te gaan. "Ja, dat zou het zomaar eens kunnen zijn!". Olcay wil doorlopen. Maar Olcay zorgt daarna weer voor andere afleiding. Gaf die vrouw op dat balkon nou een aanwijzing door te wijzen? En ook hier haakt Simone op in. Jan doet het af als een gek oud vrouwtje. Uiteindelijk blijken ze te ver door te zijn gelopen en hebben ze bijna een kwartier van de gegeven drie kwartier verspild. 

 

De eerste foto, een "Romeins tafereel", wordt gevonden door Olcay. En vanaf hier verloopt alles best vlot. Loes wil graag meekijken met wat Emilio allemaal uitspookt. Dit lijkt een kandidatenactie, maar doordat ze steeds heen en weer loopt, verspilt ze ook tijd.

 

De bank en de Hollywood-sterren worden gevonden. Maar dan loopt het spaak. De tijd is om en de opdracht is mislukt. Wat volgt is een hoop gesmoes onderling. Jan maakt Simone, Stine en Ruben verdacht bij Emilio. Ruben maakt Jan verdacht bij Loes, Stine maakt Emilio verdacht bij Olcay en Olcay doet hetzelfde met Jan bij Stine.

 

De tweede opdracht zal ik maar heel kort bespreken, omdat er hier niet heel veel gemold kan zijn. Het enige wat relevant is, is de vraag of kandidaten voor geld of voor een groepsvrijstelling kozen. Emilio en Loes hebben we voor €5.000,- zien kiezen. Stine en Simone kiezen voor een groepsvrijstelling. Van Jan, Ruben en Olcay weten we niet wat ze gekozen hebben. Maar minstens twee van hen moeten voor geld gekozen hebben, want bij de volgende opdracht wordt om geld gespeeld.

 

Bij de reactie van de groep op het feit dat de Mol heel dichtbij was viel me vooral die van Simone op. Zij leek heel zenuwachtig, was wat lacherig en wuifde het vrijwel meteen weg. "Wat moeten we daar nou weer mee?". En jawel: ze zat meteen aan haar neus! Maar dit kan ook een klassiek geval van tunnelvisie van mijn kant zijn.

 

Mocht je trouwens benieuwd zijn naar waar je de Mol hebt kunnen zien bij de tweede opdracht; hier kun je mijn artikel hierover lezen.

 

En dan de derde opdracht. Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet stiekem met zwetende handjes heb zitten kijken. De kandidaten moesten met een envelop naar keuze de overkant van een zipline behalen. In een van de enveloppen zat het geld. Hoe meer kandidaten de overkant haalden, hoe groter de kans dat de buit binnen was.

 

Iedereen haalt de overkant, behalve Ruben en Stine. Ruben durft niet en Stine schuift het af op een polsblessure. Maar wat kan de Mol gedaan hebben om de boel te saboteren? Jan pakte het goed aan voor een Mol. Hij ging als eerste en nam zich in zijn biecht voor om te laten zien dat het helemaal niet eng is, in de hoop dat de rest dan ook gaat. Maar vervolgens zien we hem alleen maar enge dingen benadrukken. "Kijk niet over het randje" en "Je moet wel heel ver over de rand hangen om vast te klikken" komen voorbij. Maar goed, hij maakt een hoop goed met zijn toffe sokken.

 

Wat ook een goede tactiek zou zijn voor de Mol is om te doen alsof je hoogtevrees hebt, zodat je altijd nog kunt kiezen om niet te gaan. Of, zoals Stine deed, het even aan te kijken in verband met haar blessure. Loes deed dat echter totaal niet. Die liet meteen weten hoe vet ze ziplinen vindt. Het zou dus enorm opvallen als zij dan opeens niet durft.

 

De meest voordelige positie voor de Mol is waarschijnlijk om als een van de laatsten te gaan. Dan kun je er, afhankelijk van de enveloppen die overblijven, altijd nog voor kiezen om niet te gaan als de envelop met geld er nog hangt. Als een van je voorgangers het geld al binnen heeft gebracht, kun je je nog van je goede kandidatenkant laten zien door zelf ook een envelop binnen te brengen, ook al weet je dat die leeg is. Voor deze tactiek komt Simone in aanmerking als Mol. Zij was als laatste aan de beurt.

 

Het geld blijkt de overkant te hebben behaald en de pot staat op €5.810,-. Bij de test vertelt Olcay dat ze eindelijk een Molboekje heeft genomen en zet Jan zijn vrijstelling in. Stine houdt de zwarte vrijstelling nog altijd voor zich. Emilio krijgt een rood scherm bij de executie.

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep