Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2020

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 9: Ik ben verscheurd tussen twee Mollen

04/03/2018

| Door:

Foto: Screenshot uit seizoen 18, aflevering 9

 

RECAP - De finale is gespeeld en de test heeft bepaald wie de winnaar van het spel is. Volgende week wordt in het Vondelpark onthuld wie de Mol is. Maar kunnen we nu al aan de Molacties zien wie het is? Laten we alle verdachte zaken eens afgaan.

 

Het is dag 16 en de laatste drie kandidaten bespreken hoe blij ze zijn met het behalen van de finale. Voor Ruben voelt het een beetje als een out-of-body-experience en Jan is zo blij dat hij geen kloppende zinnen meer kan formuleren. Olcay is vooral heel gelukkig met het feit dat ze alle vrouwen heeft weten te verslaan.

 

Opdracht 1 - Maneschijn

Het is tijd voor de eerste opdracht. De finalisten komen aan in een bebost gebergte, waar ze het Abastumani Observatory aantreffen. Aan hun de opdracht om met drie verschillende telescopen de maan te vinden. Hiervoor krijgen ze ieder een portofoon en een zaklamp, wat volgens Jan al een eer op zich is. Bij het bespreken van een tactiek worden alle koepels met telescopen genummerd. Het is Jan die dit doet. Hijzelf gaat naar telescoop 1, Ruben naar telescoop 3 en Olcay naar telescoop 5. De mensen die geen Mollogo op de deur vinden zullen dan naar telescoop 2 en 4 gaan.

 

Ruben wil meteen afwijken van het plan. Hij loopt toch vlak langs het tweede gebouw en wil daar dan ook maar meteen gaan kijken. Olcay zegt dat hij dat dan eerst met Jan moet bespreken. Hij besluit er dan toch van af te zien. Jan vindt intussen een gebouw met een Mollogo en gaat naar binnen. Let op: het is op dit moment net een heel klein beetje begonnen met schemeren.

 

Ruben heeft ook een gebouw met een Mollogo gevonden. Olcay daarentegen blijft maar ronddolen. Jan stelt vervolgens voor dat ze terug naar hem komt. Het is inmiddels pikkedonker geworden en Jan besluit nu pas om het dak van zijn koepel te openen. Wat heeft hij al die tijd dan zitten doen? Olcay komt aan bij de koepel van Jan en Jan komt naar buiten voor een onderonsje. Hij maakt in het gesprek dat volgt Ruben enorm verdacht, want die zou volgens hem de koepels genummerd hebben. Maar nee, dat was Jan toch echt zelf. Uiteindelijk stuurt hij Olcay wel een kant op waar ze een koepel met een Mollogo vindt.

 

Ruben trek in zijn koepel een onderdeel van zijn telescoop, maar vindt wel al snel de maan. Hij roept Art erbij en die keurt het uitzicht goed. Olcay is inmiddels aangekomen bij haar telescoop en ze heeft de tijd van haar leven. Het duurt niet lang tot zij de maan ook in beeld heeft en dus roept ze Art erbij. En ook dit uitzicht wordt goedgekeurd.

 

Dan komt het aan op Jan, waarvan we niet hebben kunnen zien wat hij al die tijd heeft zitten uitspoken in die koepel. Uiteindelijk vindt hij de maan en roept hij Art erbij, die meteen komt aangesneld. Reken maar dat Art aan zijn stappen is gekomen die dag. Maar als hij arriveert in de koepel, is Jan de maan alweer kwijt. Er staat nog een minuut op de klok. Gelukkig lukt het Jan om op tijd de maan weer terug te vinden en daardoor wordt er €1.000,- verdiend.

 

Opdracht 2 - Verbergen

Voor de tweede opdracht bezoeken de kandidaten Tabatskuri: een groot meer, met een klein dorpje ernaast. Hier mogen ze ieder met een Lada een route gaan rijden. Onderweg zullen ze vragen tegenkomen, waarmee ze puzzelstukken kunnen verzamelen. Deze puzzelstukken zullen uiteindelijk de weg wijzen naar geld.

 

Jan begint met een makkelijke vraag. Hij moet het aantal ronde gaten in zijn velgen tellen. Hij telt er 48 en neemt het bijbehorende puzzelstuk mee. Olcay krijgt de vraag of haar Lada door een aantal pylonen op de weg past. Ze besluit het uit te proberen. Maar in plaats van dat ze er in een rechte lijn doorheen rijdt, zigzagt ze en steekt ze steeds in vanaf de zijkanten. Zo weten we dus ook niet of ze op een goed antwoord uitkwam. Doordat het stuur geen stuurbekrachtiging heeft, was dit een hele work-out voor haar. Ze is zo moe dat ze bijna geen kracht meer heeft om het raampje open te draaien.

 

Ruben heeft intussen moeite met het openen van zijn motorkap. Hij belt Jan, die zegt dat het supermakkelijk is. Hij komt er uiteindelijk toch niet uit en besluit de vraag waar hij zijn oliepeil kan meten te gokken. Jan moet het type auto opzoeken en zijn reserveband vinden, Ruben telt het aantal lampen dat gaat branden bij zijn alarmlichten en meet hoe lang zijn Lada is. Dat gaat allemaal goed. Olcay wil weten hoe ze haar kofferbak moet openen. Opvallend is dat ze bij het zoeken haar kofferbak al open heeft. Maar hoe heeft ze dat dan gedaan? Ze belt Jan en die vertelt haar dat er een hendeltje bij de achterbank zit. Vervolgens maakt hij Ruben weer verdacht door Olcay het motorkapverhaal te vertellen.

 

Olcay komt vervolgens aan bij een nieuwe vraag. Hoeveel toeren maakt de motor bij 25 km/h in de tweede verstelling? Ze besluit dit op de handrem uit te testen. Geen idee hoe ze zo ooit 25 km/h wil gaan halen, maar vooruit. Het blijkt dat ze haar handrem kapot heeft getrokken en daardoor rijdt ze spontaan de paal met puzzelstukken om. Hierdoor vallen de stukken. En hoewel het toch nog redelijk duidelijk is welk stuk waar hing, twijfelt Olcay hierover.

 

Uiteindelijk vindt Jan vier puzzelstukken en Ruben en Olcay drie. Het feit dat Jan er een meer heeft dan Ruben zorgt voor extra verdenkingen bij Jan. Ruben wil graag afspreken in het dorp, maar Jan stelt voor om af te spreken bij het punt waar Art zijn uitleg gegeven heeft. Maar de vraag is of dat slim is. In het dorp zijn namelijk mensen die de Georgische teksten op de puzzelstukken kunnen vertalen. De mist steekt hier een stokje voor. Ruben raakt ingesloten en stelt voor om toch in het dorp af te spreken. Onderweg blijkt hij zijn puzzelstukken te zijn verloren. Die had hij namelijk op zijn motorkap laten liggen toen hij ging rijden. Ruben en Olcay gaan puzzelen en komen erachter dat het geld op een kruispunt in Moliti ligt, een dorp dat vier kilometer verderop ligt. Maar als ze daar naartoe willen rijden, blijkt de tijd om te zijn. Er wordt geen geld verdiend.

 

De mislukte opdracht mag de pret niet drukken. 's Avonds trekken de finalisten de champagne open en denken terug aan alle mooie momenten tijdens de afgelopen dagen. Maar wie zal er gaan winnen? Dat zal misschien wel afhangen van de volgende opdracht.

 

Opdracht 3 - Finaletest

De kandidaten maken zich op voor de allesbeslissende test. Een voor een komen ze bij Art en blijken ze te kunnen kiezen voor tijd, geld en zekerheid. Als ze direct naar de laptop lopen, zetten ze een snelle tijd neer. Maar ze kunnen onderweg ook geld zoeken, wat tijd kost, of de Mol ontmoeten, wat nog meer tijd kost.

 

Jan is als eerste aan de beurt. Hij besluit voor geld te kiezen. Let er wel op dat dit geld alleen in de pot komt als Jan wint. Als hij de Mol is, heeft dit dus sowieso geen invloed. Na 5 minuut 20 komt hij aan bij de laptop. Hij zet vol in op Ruben en zet uiteindelijk een tijd neer van 11 minuut 7.

 

Olcay is als tweede aan de beurt. Zij besluit voor de tijd te gaan, maar raakt gedesoriënteerd. Ze komt dan ook pas na 10 minuut 52 aan bij de testlaptop. Ook zij zet in op Ruben en zet een tijd neer van 13 minuut 50. Ruben pakt wel geld en komt na 5 minuten en 49 seconden aan bij de laptop. Hij denkt dat Jan de Mol is en zet een tijd neer van 10 minuten en 44 seconden.

 

Maar dan komen de kandidaten aan in aparte hotelkamers en krijgen we een déjà vu van de eerste aflevering. Art verschijnt op de televisie. Hij vertelt dat er geen ontknoping zal plaatsvinden. De kandidaten blijven tot 10 maart, zo'n negen maanden, in spanning zitten. De winnaar weet dus nog steeds niet dat hij of zij gewonnen heeft en de verliezer weet nog steeds niet dat hij of zij verloren heeft. En de Mol heeft zich nog steeds niet bekend gemaakt. Naar mijn mening toch een beetje een anti-climax. Georgië heeft namelijk genoeg mooie locaties voor een spectaculaire ontknoping. Daarnaast is dit ook wel een beetje lullig naar de kandidaten toe.

 

Maar wie is nou die Mol? Zelf ben ik verscheurd tussen twee verdachten: Ruben en Jan. Logischerwijs zou het Ruben moeten zijn. Minstens de helft van de kandidaten zat op hem, waaronder twee finalisten, en meestal is dat wel veelbetekenend. Ook op het gebied van verborgen aanwijzingen vind ik het wel logisch dat hij de Mol is. Maar dan is daar ook nog Jan. Die doet ook hele verdachte dingen. Hele subtiele dingen. En dat terwijl Ruben op dit moment heel erg verdacht gemaakt wordt door de montage. En zo word ik dus steeds heen en weer geslingerd tussen twee Mollen. In dit seizoen is echt niets wat het lijkt.

 

 

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep