Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 1: Het is weer begonnen!

06/01/2019

| Door:

Foto: Screenshot uit seizoen 19, aflevering 1

 

RECAP - Daar gaan we weer! Het beste programma op de Nederlandse televisie is weer van start gegaan en dus kunnen we weer volop gaan speuren en complottheorieën bedenken. En alleen al bij deze eerste aflevering valt er genoeg te bespreken.

 

Wat is het weer fijn om Wie is de Mol?-afleveringen te kunnen analyseren. Na maanden wachten jeukt het om weer op zoek te gaan naar de Mol. En dus ga ik dat zeker weer doen. Speuren jullie mee?

 

De eerste aflevering van Wie is de Mol? 2019 begon in Nederland. We zien een man in een houtzagerij jokers maken. En niet zomaar jokers, maar jokers met een geheime holte erin. En dat gaan de kandidaten erg leuk vinden, want deze Gepetto verstopt namelijk drie vrijstellingen in de holtes. Maar dat is iets voor de volgende aflevering.

 

We focussen ons voor nu op Colombia, waar tien zenuwachtige kandidaten voor een al even zenuwachtige presentator staan. Immers, voor Rik is het natuurlijk zijn eerste seizoen als spelleider. Mijn eerste indruk is dat deze rol hem goed past. Hij is rustig en brengt een aardige mix van afstandelijkheid en toegankelijkheid in de presentatie. Natuurlijk moet hij er nog wat verder ingroeien, maar ik vond het een erg goede start voor de kersverse presentator.

 

Rik legt uit dat er aan de brug achter hem vijftien kisten hangen. En in tien van die kisten zitten vrijstellingen. Die vrijstellingen staan op naam en zijn alleen deze aflevering geldig. Maar wat de kandidaten op dit moment nog niet weten is dat er straks gekozen moet worden tussen €2.500,- en deze vrijstellingen, en daarmee een kans om iedereen door te laten gaan naar de volgende aflevering. De Mol weet dat natuurlijk wel. En dus zou het misschien juist wel de tactiek van de Mol zijn om hier enorm zijn best te doen. Immers, in deze beginfase van het spel is het belangrijk om vertrouwen te winnen en hoe meer vrijstellingen er zijn, hoe groter de kans is dat er niet voor het geld gekozen wordt.

 

En dus zijn de mensen die het bij deze opdracht slecht doen juist verdacht. Zo valt het op dat Nikkie eigenlijk niets doet. En ook Sarah lijkt niet heel veel toe te voegen. Dat Merel een kist losmaakt en met de rivier mee laat stromen en Evi daar weinig tegen doet is dan dus ook niet verdacht. Tenzij Merel de Mol is en dacht dat dit écht zou helpen.

 

Maar er zijn twee mensen die ik enorm naar voren zag komen bij het hijsen van de kisten. Jamie en Rick Paul. Jamie trekt op eigen kracht een kist omhoog en Rick Paul lijkt echt alles te geven. Uiteindelijk worden er zeven kisten de brug op getrokken. Hier zitten vier vrijstellingen in. Maar voor wie die zijn wil Rik pas tijdens de executie vertellen.

 

Er wordt voorzichtig overlegd over wat te doen met Riks dilemma. Niels roept meteen voor het geld te willen gaan. Maar de rest van de groep stemt hier liever een dag later over. En zo geschiedde.

 

Eenmaal in het hotel worden er meteen bondjes gevormd. Enorm snel, als je het mij vraagt. Rick Paul zoekt toenadering tot Niels. Hij vertrouwt hem, omdat hij zo fanatiek in zijn Molboekje aan het schrijven was. Niels vindt het wel erg snel en lijkt Rick Paul bijna te waarschuwen dat hij misschien niet helemaal te vertrouwen is. Jamie wil graag vrienden worden met Merel. Merel kijkt Jamie echter aan op een manier die impliceert dat zij wel een stapje verder wil. Enfin, beiden besluiten een bondje met elkaar aan te gaan.

 

Dan is het tijd voor een feestelijke opdracht. De groep komt aan bij een stel dansers. De heupen worden flink losgegooid. En op aanwijzingen van Rik wordt er goed rondgekeken. Rick Paul zegt meteen dat er verder gekeken moet worden dan de dansers, waardoor het hele plein afgescand wordt.

 

Maar dan worden de kandidaten opeens een voor een meegetrokken voor een dans. Iedere kandidaat krijgt een eigen danspartner en de opdracht blijkt dan ook te zijn dat deze danspartner teruggevonden moet worden. Vrijwel iedereen stuift meteen op de juiste persoon af. Niels heeft er een klein beetje moeite mee, maar sluit al snel aan bij de dame met wie hij gedanst heeft. Robèrt en Sinan blijven wat langer treuzelen, maar ook zij vinden de juiste partner terug. Er wordt €1.000,- verdiend. Maar misschien dat de Mol bij het zoeken eerst even afwachtte op wat de rest zou doen.

 

Dan is het weer tijd om te overleggen over die vrijstellingen. Jamie is de natuurlijke leider van de groep geworden en haalt dit gevoelige onderwerp weer naar boven. Robèrt zegt volmondig voor de vrijstellingen te willen gaan. De groep besluit een voorlopige stemming te houden. Rick Paul, Niels en Sinan kiezen voor geld. Evi, Robèrt, Evelien, Nikkie, Merel en Jamie kiezen voor de vrijstellingen. Sarah blijft in het midden.

 

Dan volgt een opdracht die bestaat uit de oude vertrouwde Wie is de Mol?-chaos. De kandidaten moeten door een dorp fietsen en krijgen op schermen die achterop de fietsen gemonteerd zijn opdrachten door. Een nadeel is dat als er gestopt wordt met fietsen deze schermen uitvallen en daardoor ook niet meer synchroon lopen. De kandidaten moeten geld oppikken bij diverse kerken, maar pas op een bepaalde tijd. En daarom is op het scherm van Evelien een klok te zien.

 

Wat de kandidaten nog niet weten is dat een envelop door specifieke mensen moet worden opgehaald. En daarom denk ik dat de Mol hier opdrachten af en toe niet door heeft gegeven. Als de juiste personen niet op de juiste plek zijn is het gepakte geld niets waard. Daarom is een positie achteraan in de fietsrij het meest voordelig voor de Mol, want daar wordt hij het minst gecontroleerd. Hier fietsten Evelien, Nikkie, Merel en Robèrt.

 

En als de Mol deze tactiek hanteerde is het hier dus ook weer het geval dat de fanatieke kandidaten het meest verdacht zijn. Evi, bijvoorbeeld. Zij stuift er meteen vandoor als ze een opdracht krijgt en wil ook meteen de envelop pakken, zodat de andere kandidaten niet eens de kans krijgen om erbij te zijn.

 

Of probeerde de Mol mensen te laten stoppen met fietsen zodat de schermen uit zouden vallen? In dat geval is Jamie niet de Mol, want hij spoort mensen juist aan om niet af te stappen. Ook Nikkie niet, die wil stoppen om de envelop open te maken. Overigens is Evi wel gestopt met fietsen om de envelop te openen.

 

Uiteindelijk wordt er slechts €300,- verdiend. Maar dat is vooral omdat Niels en Rick Paul het geluk hadden dat ze naast Nikkie fietsten toen zij de envelop pakte.

 

Het is tijd voor de executie en dus ook voor de beslissing over de vrijstellingen. Bij een eerdere, definitieve stemming kozen Niels, Sinan en Merel voor het geld. De rest van de groep wilde voor de vrijstellingen gaan en daar viel de uiteindelijke beslissing dan ook op. Die vrijstellingen bleken voor Evelien, Merel, Nikkie en Evi te zijn. De andere kandidaten kregen een groen scherm en daarom viel er niemand af. En dat betekent dat een van die vier dames eigenlijk een rood scherm zou hebben moeten krijgen...

 

Maar wie is nou de Mol? Op basis van deze eerste aflevering vind ik het nog lastig te zeggen. Ik zet Niels nu op één. Hij past wel binnen het Mollenprofiel en hij probeert een beetje een leidersrol op zich te nemen. Het valt me in ieder geval op dat hij erg bezig is met mengen in de groep. En zo in het begin van het spel is dat erg belangrijk voor een Mol.

 

Op de tweede plek plaats ik Merel. Zij wordt geprofileerd als iemand die het te ongemakkelijk zou vinden om de Mol te zijn. Maar zij komt ook wat ongemakkelijk over binnen de groep. En ze past iedere keer wel binnen de meest voordelige posities voor de Mol. Wat ik ook vooral opvallend vind aan Merel is dat ze zo zacht praat in haar biechten. Het kan zijn dat ze gewoon wat verlegen is. Maar ik moet hierdoor denken aan oude Mollen die in interviews aangaven vooral in het begin doodsbang te zijn geweest dat de andere kandidaten hun biechten konden horen. En als nieuwslezeres zou ze toch wel gewend moeten zijn aan praten in een camera?

 

Ook Evi komt in mijn aantekeningen steeds naar voren, maar die wordt door de montage ook wel erg naar voren geduwd. En de mensen die het meeste opvallen zijn het vaak juist niet. Daarom zet ik haar voor nu even op drie.

 

En dan wil ik ook nog even een eervolle vermelding voor Rick Paul. Die kan ik ook nog niet helemaal loslaten. Ook hij keert steeds terug op de meest voordelige posities voor de Mol en ook hij is zich erg aan het mengen in de groep. Hij staat bij mij op vier.

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep