Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 2: Past de Mol nou zo enorm binnen het Molplaatje?

13/01/2019

| Door:

Foto: wieisdemol.nl

 

RECAP - Ook aflevering 2 is een feit. Het was weer een uitzending vol puzzels, vreemde acties en breinbrekers. Ben je tijdens het kijken het overzicht een beetje kwijtgeraakt? Laten we de aflevering dan nog eens samen langsgaan.

 

Opdracht 1 - Ver Tellen

We begonnen deze week op een verlaten rangeerterrein. Hier vinden de kandidaten tonnen met vragen erop en een groot bord met vreemde symbolen. Wie goed kijkt, kan op dat bord cijfers zien staan. Maar om dat te verduidelijken, krijgen de kandidaten een grote groene cirkel om deze cijfers te omranden. Aan Nikkie en Rick Paul de taak om de groep aan te sturen en foto's te maken van die getallen.

 

De rest van de groep stort zich op de vragen. Voor de eerste vraag moet het aantal huisdieren dat de kandidaten verzorgen vermenigvuldigd worden met het aantal huisdieren dat moet worden uitgelaten. Terwijl de groep dat optelt, rent Niels naar Nikkie en Rick Paul om te vragen hoeveel huisdieren ze hebben. Daarna moet hij nog een keer terug om te vragen hoeveel ze er verzorgen. En daarna moet hij nog vragen hoeveel honden ze hebben. Dit kost natuurlijk tijd. Ook Merel doet hier iets geks. Ze houdt twee vingers omhoog, terwijl ze maar één hond heeft. Evelien verbetert haar hierop.

 

Maar het eerste antwoord wordt gegeven: 43. Rick Paul heeft de cijfers meteen doorgrond en stuurt de groep aan in het verplaatsen van de cirkel. Nikkie ziet het allemaal niet, maar neemt braaf een foto. Overigens heeft Niels de cijfers ook al gezien en geeft ook door hoe Nikkie en Rick Paul moeten kijken. Niet erg Mols.

 

Dan een vraag over hoeveel zwemdiploma's de kandidaten gezamenlijk hebben. En het is weer Niels die warrig doet. Terwijl Nikkie roept dat ze zes diploma's heeft, maakt hij er zeven van. De discussie die hij dan heeft met het tweetal dat bovenop de steiger staat kost wederom tijd.

 

De volgende vraag, over gemiddeld gevoel voor humor, vindt Merel te moeilijk. Niels is het daarmee eens en de groep rent naar de volgende vraag. Die gaat over schoenmaten. Hier laat Robèrt zijn gebrek aan rekentalent zien. De berekening die hij maakt klopt van geen kanten. Het antwoord dat daar uit komt is niet terug te vinden op het bord en is dus fout. Ze gaan door naar de volgende.

 

Hoeveel talen spreekt de groep gezamenlijk? Niels vraagt aan Nikkie en Rick Paul hoeveel zij er spreken, maar vergeet hier te vragen wélke talen dan. En dus moet hij wéér terug. Vervolgens komt er een vraag over hoeveel kandidaten lepeltje-lepeltje kunnen liggen in hun favoriete slaaphouding en die lijkt makkelijk beantwoord te worden.

 

Aan het einde is er nog een vraag over hoe lang een toren van alle lengtes bovenop elkaar zou zijn. Die wordt in eerste instantie te moeilijk gevonden, maar de groep keert hier, met nog maar heel weinig tijd op de klok, toch weer terug. De vraag wordt niet op tijd opgelost. Niels schuift de schuld een beetje in de schoenen van de groep: "Deze had wel gekund, als we 'm gelijk hadden gedaan". Een typische Mol-uitspraak. Zeker als je zelf de boel hebt lopen frustreren.

 

Aan wie het bij deze opdracht niet gelegen lijkt te hebben, is Nikkie en Rick Paul. Hun foto's zijn perfect. Maar de vraag is, wat is de tactiek geweest van de Mol? Tijd rekken, zoals Niels deed? Of heeft de Mol alles perfect gedaan, maar gewoon verkeerde antwoorden doorgegeven? Dan zijn Nikkie en Rick Paul juist weer heel verdacht. Er zijn uiteindelijk twee goede antwoorden gegeven. "Toch nog twee", aldus Niels, die opeens toch zijn positieve instelling weer heeft teruggevonden.

 

Opdracht 2 - Uit Stralen

Na de eerste opdracht moet Sinan toch iets van het hart. Hij vond de groep niet gestructureerd en laat dat de rest van de groep weten tijdens het avondmaal. Prima, vindt de groep, maar dan moet jij volgende keer de leiding maar nemen. En dus wordt Sinan benoemd tot de dictator van de groep tijdens de volgende opdracht.

 

En dat had Sinan niet slechter kunnen uitkiezen. De opdracht die volgt, het laserlabyrinth, is namelijk geen opdracht die hem goed ligt. Hij mag zich als eerste een weg door de laserstralen banen. Maar het multi-tasken tussen balanceren en communiceren lukt hem duidelijk niet. Hij gaat af en zijn titel als dictator zal hem in no-time zijn afgenomen. Als hij de Mol is, had hij geweten dat deze opdracht, waar vrij weinig te leiden valt, zou komen. Zou hij de rol van groepsleider dan wel hebben aangenomen?

 

Bij de nabespreking van deze eerste poging stelt Sarah voor dat het ook niet erg is om met maar één envelop terug te komen. Iets wat Rick Paul meteen beaamt. En later zien we dat hij die tactiek ook daadwerkelijk toepast. Dekt hij zijn strategie als Mol hier alvast in?

 

Merel speelt het spel een stuk beter dan Sinan. Zij communiceert goed en pakt al haar geld. Niels verprutst zijn poging dan weer meteen. Hij stapt meteen in een laserstraal. Nikkie lijkt de heldin van de avond te worden. Zij pakt twee keer geld, maar valt dan vlak voor de eindstreep af. Probeerde ze hier vertrouwen te winnen zonder geld binnen te halen?

 

Dan is Sarah aan de beurt. En bij Sarah gaat alles mis wat er maar mis kan gaan. Ze is nerveus en gaat rechtsom de kamer binnen, terwijl Sinan nog zei dat ze linksom moest. Vervolgens pakt ze haar naambordje, in plaats van het geld (ja, echt). En het overeind komen doet ze zo snel dat ze haar balans verliest en valt. En dus is ook zij af.

 

Vervolgens zien we in sneltreinvaart dat Jamie en Evelien ook af zijn gegaan zonder geld te pakken. Rick Paul haalt dan wel weer geld binnen. Maar zoals gezegd, pakt hij maar één keer geld. En heel weinig ook: €50,- maar. Per kandidaat is er €250,- te verdienen. Een verdeling van €200,- en €50,- lijkt me wel erg scheef. Het zou dus zomaar kunnen dat hij niet al het geld dat er lag heeft meegenomen. Maar hij brengt zo, als een van de weinige kandidaten, toch geld in het laatje. En dat zou hem dan toch weer minder verdacht moeten maken. En later in de aflevering krijgt hij de kans om dit geld de pot toch weer uit te spelen.

 

Robèrt pakt ook een keer geld, €125,-, en Evi neemt €225,- mee uit het labyrinth. En zo is er toch maar mooi €650,- verdiend.

 

Opdracht 3 - Wachtkamer?

Over de derde opdracht vind ik het lastig om iets te zeggen. Is de Mol tot het einde blijven zitten en heeft hij daarmee €250,- verspeeld? Dan is Evelien, Rick Paul of Nikkie de Mol. Heeft de Mol een joker gekozen en zo toch geen geld verdiend, maar ook niets verloren om zo buiten de spotlight te staan? Dan is Sinan, Robèrt of Merel de Mol. Of heeft de Mol hier toch voor geld gekozen, in de verwachting dat er toch wel genoeg mensen zouden blijven tot het einde? Dan is Jamie, Niels of Sarah de Mol. Het kan alle kanten op.

 

Twee dingen vielen me wel op. Evelien is blijven zitten bij het aanbod voor een joker, terwijl Robèrt en Sinan hier wel de kamer voor verlieten. Als de rest gaat, is het toch een mooie kans om ook een joker te scoren? Of verwachtte Evelien beloond te worden als ze het einde van de film zou bekijken?

 

De tweede is de reactie van Rick Paul op het bericht dat er €250,- uit de pot zou gaan. Zijn reactie is namelijk totaal anders dan die van de rest. Waar de rest een beetje lacherig is, reageert hij wat dramatischer en geschokter. Dit vind ik vaak iets wat een Mol verraadt. Toen ik het vorige seizoen nog eens terugkeek met de kennis dat Jan de Mol was (ja, zo iemand ben ik), was Jans reactie ook heel geschokt toen hij hoorde dat de Mol in het park langs de groep heen was gelopen. En ook hier was de rest van de groep juist erg lacherig. Zou de reactie van Rick Paul hier op voorhand bedacht zijn en daarom dus niet overeenkomen met die van een oprechte kandidaat?

 

Na de opdracht krijgen de kandidaten met jokers de eerste kans om deze open te breken in de hoop een vrijstelling te vinden. Sinan gaat in op dat aanbod, maar vindt niets. Hij verliest daardoor zijn joker. Robèrt is heel stelling in het heel laten van de zijne. Merel wil er nog over nadenken.

 

Sinan vertelt vervolgens dat hij er totaal geen spijt van heeft dat hij de joker kapot heeft gemaakt. Zou de Mol dat zo zeggen? Zou de Mol niet juist doen alsof hij ervan baalt een joker kwijtgeraakt te zijn?

 

Verdenkingen

Mijn tunnelvisie beperkt zich eigenlijk nog maar op twee mensen. Nu al. Als je de recap gelezen hebt, kun je misschien al wel raden wie. Niels en Rick Paul. Vooral Rick Paul past precies in het Mollenplaatje. Er wijzen enorm veel pijlen zijn kant op. En niet op zo'n typische Jochem van Gelder-manier, waarin de makers van het programma in de montage dankbaar gebruik maken van iemands verdachtheid. Maar juist op een manier dat als je even wat verder nadenkt over wat de Mol zou doen bij een opdracht, Rick Paul steeds weer op die positie opduikt. Denk bijvoorbeeld ook aan hoe fanatiek hij kisten uit het water trok in aflevering 1. Ik zou het nu bijna een tegenvaller vinden als hij het is. Zo logisch zou het zijn als hij het is die de boel saboteert.

 

De andere is dus Niels. Niels past ook binnen de Mol-strategieën, maar iets minder opvallend. Hij lijkt ook wat meer de aanval te kiezen, hier en daar. Maar wat zijn Molschap tegenspreekt is dat hij te pas en te onpas toch geld verdient. Bij de wachtkamer-opdracht pakt hij €250,- en vorige week verdiende hij onnodig geld bij de fietsopdracht. En dat terwijl hij makkelijk dat geld had kunnen laten liggen.

 

Wie dan de derde zou moeten worden vind ik moeilijk. Maar dan ga ik voor Merel. Ook al heb ik haar na de laser-opdracht een beetje laten vallen. Evelien hou ik ook nog in de gaten. Jamie, Nikkie en Robèrt verdenk ik niet, maar die schrijf ik ook nog niet volledig af. Sinan vind ik te veel een kandidaat en Sarah is wel erg duidelijk aan het saboteren, dus die twee zijn het, wat mij betreft, niet.

 

 

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep