Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 3: Zo veel mogelijke Molacties, maar van wie?

20/01/2019

| Door:

Foto: www.wieisdemol.nl

 

RECAP -  We hebben de derde aflevering alweer achter de rug. En wat is er weer veel om te bespreken. Want vrijwel iedereen maakt kans om de Mol te zijn. Maar wie is het nou echt?

 

Vorige week zei ik nog dat Rick Paul op mijn eerste plaats stond. Maar ik ben gedurende de week geswitched naar iemand anders. Merel is nu mijn Mol. Maar daarover straks meer.

 

Opdracht 1 - Vlag Uithangen

We beginnen met wat er zoal gebeurde in de hotelkamers aan de start van de eerste aflevering. We zien een vriendschap opbloeien tussen Robèrt en Niels en Sarah en Evelien hebben een discussie over de vrijstellingen die in jokers verstopt zitten. De dames hebben het zo gezellig met elkaar dat ze besluiten een bondje met elkaar aan te gaan. Evelien twijfelt nog wel hoe serieus ze het zal gaan nemen. Ze noemt het een 'voorzichtige verkering' en voegt daarmee weer een nieuwe benaming toe aan de lange lijst proefbondjes uit dit seizoen.

 

De kandidaten trekken naar Comuna 13. Jawel, diezelfde wijk als waar de muurschildering van de groepsfoto werd teruggevonden door oplettende Molloten. Hier krijgen ze van Rik de opdracht om waslijnen te vullen met de kleuren van de Colombiaanse vlag. Om hen daarbij te helpen, geeft hij iedere kandidaat een Spaans woord om te gebruiken. Maar daar zullen ze het mee moeten doen, want hij neemt Jamie en Evelien, de enige twee kandidaten die Spaans spreken, mee voor een andere taak.

 

Zij moeten namelijk gaan inschatten of hun medekandidaten nul tot vijf waslijnen zullen vullen of dat ze zes of meer waslijnen vol kunnen hangen. Jamie lijkt naar de tweede optie te neigen. Evelien stuurt meer naar de eerste optie. Ten minste, zo kwam het op mij over. Wat we op dat moment niet te zien krijgen is dat zij ervoor kiezen om voor de optie van nul tot vijf waslijnen te gaan.

 

De vraag is nu: weet de Mol daar van af? Er even van uitgaande dat de Mol bij de waslijnengroep zit. Want in dat geval zou dit wéér een opdracht zijn waar de Mol hetzelfde doel heeft als de andere kandidaten. Namelijk zo veel mogelijk waslijnen vullen. En datzelfde geldt als de Mol op het balkon stond in het voorspellersduo. Het is dan ook extra opvallend dat Evelien en Jamie de kandidaten tips gaan geven over hun taak, terwijl ze geld hebben ingezet op het mislukken van de opdracht.

 

Op de grond verloopt alles vrij vlotjes. De mensen uit het dorp geven met alle liefde hun was mee aan de kandidaten. De locals rukken zelfs de gordijnen van de muur om mee te kunnen helpen. En sommige bewoners van Comuna 13 geven ook zonder het te weten was mee. Merel staat namelijk doodleuk iemands wasgoed te stelen. Want ja, blauw is blauw.

 

Aan Rick Paul de taak om al het wasgoed aan de lijnen te hangen. Maar hier gaat opeens iedereen zich mee bemoeien. En op die manier sluipen er allerlei fouten in de volgorde van de kleuren. Dit moet worden hersteld en kost tijd. Maar wie die fouten maakt is natuurlijk niet helemaal duidelijk. En zou de Mol dit doen als Evelien en Jamie geld hebben ingezet op minder dan zes waslijnen? Voor hetzelfde geld hebben bewoners hun eigen kleren gewoon weer van de lijnen afgeplukt.

 

Opvallend was wel dat Sinan en Nikkie erg weinig deden. Maar een Mol zou toch zeker net doen alsof hij wel druk bezig is? Sinan deed dat dan nog wel een beetje door knijpers aan te geven.

 

Alle waslijnen worden gevuld met nog 4,5 minuten over op de klok. En dat betekent dat er geen geld verdiend wordt door de voorspelling van Jamie en Evelien.

 

Opdracht 2 - Stapelgek

Op weg naar de tweede opdracht vindt Sarah het wel eens tijd worden om een nieuwe penningmeester te kiezen. Tot afschuw van Nikkie, want zij vindt dat ze het tot nu toe hartstikke goed gedaan heeft. Maar wie gaat dan de pot bij zich houden? Robèrt in ieder geval niet. "Er zit nog te weinig in", zegt hij. Wat hou ik toch van die man. Uiteindelijk wordt besloten dat Sarah dan zelf het geld maar mag bewaren.

 

De reis leidt naar een bamboeparkje in Medellín. Hier houdt Rik een joker omhoog. Hij draagt de kandidaten op binnen twee minuten te beslissen wie die joker krijgt, zonder te loten. Als ze dat niet lukt, kost dat €2.000,-: de volledige inhoud van de pot. En dit is een interessant moment om te kijken wie de Mol is. Ik zag niet per se iemand de discussie vertragen. Maar er werd wel gestemd over wie de joker zou moeten krijgen. Er was meteen een meerderheid voor Niels. De mensen die hier hun hand opstaken, versnelden het proces dus juist. Dit waren Sinan, Robèrt, Evelien, Rick Paul en Jamie. Dankzij hun krijgt Niels een joker en blijft de pot gevuld.

 

Maar de kandidaten die met lege handen achterblijven maken kans om er nog meer te winnen. Ze gaan met elkaar Jenga-duels aan. Sinan gaat tegen Robèrt, Merel tegen Evelien, Sarah tegen Nikkie en Jamie tegen Rick Paul. Hier valt vrij weinig uit op te maken wie de Mol is. Er is immers ook geen geld te verdienen. Het enige wat je zou kunnen zeggen is dat de Mol weet dat er een Jenga-opdracht aan zou komen. Die had thuis dus kunnen oefenen. En als er iemand niet geoefend had, dan was het Robèrt wel. Die sjorde iedere keer net zijn toren niet omver als hij een blokje pakte.

 

Desondanks wint Robèrt zijn duel met Sinan wel. Maar dat is meer omdat Sinan hem de joker die hij al verzameld heeft gunde. Ten minste, dat zegt Sinan. Maar ik denk dat hij wilde voorkomen dat Robèrt nog meer jokers zou verzamelen. Sinan gooide vrijwillig de toren om. Ook Jamie, Merel en Jenga-koningin Nikkie verliezen hun duels. Hierdoor winnen Sarah en Robèrt allebei één joker en steekt Evelien er maar liefst drie in haar zak.

 

Merel besluit na deze opdracht om de joker die ze in aflevering 2 verdiende open te breken. Dit doet ze samen met Jamie, omdat ze wil testen hoe hij met vertrouwelijke informatie omgaat. En ja hoor, ze vindt de eerste vrijstelling! Niels heeft minder geluk. De joker die hij openbreekt is leeg en dus verliest hij zijn buit. Evelien heeft met drie jokers bij de test dus de meeste kansen. En dat zit Jamie niet helemaal lekker. Hij zegt tegen Merel dat hij die jokers wil stelen. Allemaal grootspraak, want we zien er niets van terechtkomen.

 

Opdracht 3 - Op treden

Bij de derde opdracht moet er weer een inschatting worden gemaakt. Hoe snel zullen de kandidaten een 3D-puzzel door een parcours van metalen buizen heen krijgen? Als ze kiezen voor een half uur, kunnen ze €2.500,- verdienen. Maar als ze kiezen voor drie kwartier, is dat nog maar €1.500,-. Wat de Mol zou doen kan twee kanten op. Of hij gaat voor een lager bedrag, zodat er in ieder geval €1.000,- minder in de pot komt, of voor minder tijd, zodat de kans op het slagen van de opdracht het kleinst is. Ik vermoed zelf dat laatste. Uiteindelijk zijn het Sinan, Rick Paul, Nikkie en Merel die voor deze optie stemmen. De meerderheid is dus voor meer tijd. Merel probeert Rik nog te overtuigen dat ze voor dertig minuten gaan, maar dat laat de groep niet gebeuren.

 

En dus staan er 45 minuten op de klok en ligt er €1.500,- in het bakje dat aan het plafond van de loods hangt. Sarah werpt zich op als puzzelaar en krijgt meteen hulp van Merel. De andere kandidaten gaan proberen de vier loszittende buizen uit het parcours te vinden. Die vormen uiteindelijk de treden van de trap naar het geld. Jamie trekt de eerste los en Rick Paul vindt al snel daarna de tweede. Niels vindt zichzelf niet geschikt voor deze opdracht en besluit deze palen naar het eindpunt te sjouwen. En opeens ligt er één buis verstopt achter de bosjes. Is Niels daar voor verantwoordelijk?

 

Of was het Merel? Als Evelien de buis terugvindt, zegt Merel namelijk heel luchtig: "Oh, is dat de buis van achter de bosjes?". Alsof het heel normaal is dat die daar lag. Het kan natuurlijk ook Evelien zelf zijn geweest, die zichzelf minder verdacht probeerde te maken door hem zelf ook weer terug te vinden. Ik denk eigenlijk dat Niels het wel degelijk gedaan heeft, maar meer om zich verdacht te maken. Zijn commentaar, "Heeft de Mol nou zo opzichtig daar een paal neergelegd?", komt op mij wat gespeeld over. Maar dat kan ook zijn omdat hij wel de Mol is.

 

Het puzzelen verloopt goed. Sarah is zo slim geweest om de blokken te nummeren. Een typische kandidatenactie, als je het mij vraagt. Uiteindelijk mag zij naar boven klimmen om het geld te pakken. Dat lukt ruim binnen de tijd. De kandidaten deden er slechts 26 minuten over. Ze hadden dus ook €2.500,- kunnen verdienen als ze voor een tijdslimiet van een half uur gekozen zouden hebben. Het is Niels die wederom de positieve boventoon voert. Hij wil dat de groep blij is met wat ze hebben.

 

Het is overigens niet helemaal duidelijk wie nou de derde paal lostrok. Bij de nabespreking aan het einde wordt gezegd dat Niels de eerste losmaakte, Jamie de volgende twee en Rick Paul de laatste. Daar klopt geen hout van. Robèrt trok namelijk de laatste los. Dus heeft Niels er wel echt eentje losgemaakt of zegt hij dat maar? Of claimt Jamie een buis te veel? Dat Rick Paul een buis uit het parcours haalde klopt wel.

 

En dan is het tijd voor een enorm spectaculaire test en executie. Die worden gemaakt op diverse daken in Medellín. Op die daken staan ook spotlights die groen kleuren als iemand een groen scherm ziet. Maar een van die spotlights kleurt rood. Maar we krijgen niet te zien of die nou van Robèrt of van Nikkie is. En dus eindigt de aflevering met een enorme cliffhanger.

 

Verdenkingen

Dan mijn verdenkingen. Waar ik vorige week Rick Paul nog op 1 had staan, heb ik mijn top-3 een beetje omgegooid. Merel is naar de eerste plaats gestegen. Vorige week had ik haar een beetje afgeschreven als Mol, omdat ik in mijn hoofd niet kon plaatsen waarom zij zo veel geld ophaalde bij de laseropdracht. Maar op Twitter las ik een theorie dat ze dit juist deed om niet verdacht te worden, maar intussen wel geld bij andere bordjes wegpakte. Ze had hier de perfecte positie voor, omdat ze zelf opperde als tweede te gaan. En ook in deze aflevering kwam ze weer naar voren als mogelijke Mol. Maar misschien zit ik dan ook al wel een beetje in een tunnel.

 

Nieuw in mijn top-3 is Evelien. Dit plaats ik op 2. Zij blijkt steeds meer op sleutelposities te staan en ze heeft van alle kandidaten het minste geld in de pot gebracht. Sterker nog, ze heeft meer geld gekost dan verdiend. Maar wat me tegenstaat is dat ze door de montage zo naar voren wordt geschoven. En meestal is dat juist een teken dat iemand het niet is.

 

Op 3 zet ik Niels. Ik heb hem al vanaf de eerste aflevering in het vizier. Maar ik begin steeds meer het idee te krijgen dat hij een schijn-Mol is. Bij die buizen probeerde hij zichzelf vooral verdacht te maken, is mijn idee. En wat ik ook geen plekje kan geven is dat hij bij de fietsopdracht in aflevering 1 per ongeluk geld verdiende. Dit had hij makkelijk niet kunnen doen als hij de Mol is. Ook in de Wachtkamer in aflevering 2 haalde hij geld binnen. Een beetje veel voor een Mol.

 

Eigenlijk zijn er maar drie mensen die ik met zekerheid durf af te schrijven. Dat zijn Sinan, Robèrt en Sarah. Die gedragen zich in mijn ogen te veel als kandidaten. En door Nikkie en Jamie zet ik nu ook een voorzichtige streep.

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep