Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2019

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 4: De kandidaten spelen dom, chaotisch, maar ook snoeihard

27/01/2019

| Door:

Foto: Screenshot uit seizoen 19, aflevering 4

 

RECAP - De Mol heeft in aflevering 4 flink lopen saboteren. Dat kan niet anders. Want de een na de andere opdracht liep in de soep. Maar dat het spel keihard wordt gespeeld, bleek ook wel in deze aflevering. Laten we hem eens langslopen.

 

We beginnen de aflevering waar de vorige werd afgekapt: bij de bijzondere executie met de spotlights. Een voor een druppelen de overlevers een hotelkamer binnen. Maar Nikkie komt niet. Zij zag een rood scherm op het dak van haar gebouw in Medellín en verlaat het spel. En dat zonder afscheid te kunnen nemen van de groep, die een leuke speler moet missen.

 

Opdracht 1 - Min of meer

Veel tijd om bij het vertrek van Nikkie stil te staan hebben we niet, want er moet een nieuwe opdracht gespeeld worden. De overgebleven acht kandidaten moeten zich onderverdelen in vier duo's. Drie van die duo's zullen worden voortgesleept in boten die vastzitten in een kooi. Daar kunnen ze zich uit bevrijden met de hulp van Jamie en Sinan (team testosteron), die de cijfercodes op de kooien kunnen lezen. Evelien en Niels varen voorop, Robèrt en Sarah in het midden en Merel en Rick Paul varen achteraan.

 

Maar de immer vage opdrachtuitleg bleek deze keer ietsje te vaag. Want het idee is dat de kandidaten zo lang mogelijk opgesloten moeten blijven, want dat levert meer geld op. Maar eigenlijk lijken alleen Sarah, Rick Paul en Merel dat te begrijpen. Als Jamie en Sinan de code hebben doorgegeven, scheuren Niels en Evelien meteen terug naar de start, wat ze maar €100,- oplevert. Overigens zat Niels enorm raar te doen. Hij zat te klooien met het cijferslot en zaaide verwarring over naar welke kant ze moesten varen. Dit bevestigt eigenlijk alleen maar mijn vermoedens die ik sinds vorige week al heb: Niels probeert zichzelf verdacht te maken. Het ligt er namelijk allemaal wel heel dik bovenop.

 

Dan is het de beurt aan Robèrt en Sarah. Sarah probeert Robèrt er nog wel van te overtuigen dat ze moeten wachten, maar zwicht voor de druk van de drie mannen om haar heen. Ook zij worden al snel bevrijd en verdienen zo slechts €150,-. Rick Paul en Merel lijken allebei de opdracht te snappen, maar ook zij luisteren uiteindelijk naar de heren in de reddingsboot en besluiten terug te varen naar de start om hun €250,- te verzilveren. Er staat nog bijna een half uur op de klok.

 

En zo komt er slechts €500,- in de pot, terwijl dat €2.250,- had kunnen zijn. De schuld wordt in de montage enorm bij Jamie gelegd. Maar eigenlijk had iedereen er wel een aandeel in. De Mol kan tevreden zijn.

 

Opdracht 2 - Serenade

De tweede opdracht wordt verder in het binnenland gespeeld en dus moet er een vliegreis gemaakt worden in de vroege ochtend. De wekker ging om half drie 's ochtends. Iets waar Merel nogal tegenop zag. Maar de reis is het waard, want de nieuwe locatie is wederom schitterend.

 

De tweede opdracht wordt gespeeld in een hotel, waar de kandidaten door middel van stellingen hun eigen balkon moeten vinden. De opdracht verloopt chaotisch, dus het is lastig om echte Molacties te ontdekken. Maar er vallen wel een paar zaken op.

 

Zo is Merel al heel snel klaar met zoeken en is ze er van overtuigd dat ze haar balkon gevonden heeft. Het is overigens niet het juiste balkon. Sarah beschuldigt Rick Paul ervan het cijfer 13 genoemd te hebben in plaats van het cijfer 12. Of hij de cijfers echt verwisseld heeft of dat Sarah dit uit haar duim zuigt, is niet duidelijk. Wat wel apart is, is dat Sarah uiteindelijk toch een balkon uitkiest dat eindigt op 13, terwijl ze zelf gelezen heeft dat haar balkon eindigt op 12.

 

Aan het begin van de opdracht zien we Robèrt trouwens ook opeens op de vijfde verdieping lopen, terwijl was afgesproken dat hij op de derde zou beginnen. Maar dat kan een montagefoutje kunnen zijn. Wat ook opvalt is dat Rick Paul eindigt bij een bordje waar op staat dat onder anderen Niels en Merel niet op die verdieping mogen staan. Maar vervolgens zegt hij er niets van als zij een balkon op diezelfde verdieping uitkiezen. Niels staat nota bene op het balkon naast hem.

 

Na lang puzzelen heb ik in een schema alle aanwijzingen die in beeld kwamen gekoppeld aan de balkons. En wat blijkt? Sinan, Rick Paul en Jamie staan goed. Merel, Sarah en Niels staan fout. Van Robèrt en Evelien staat er één iemand fout, maar we weten niet wie. Deze opdracht levert dus geen geld op.

 

(De tekst gaat verder onder de afbeelding)

En dat de opdracht niets oplevert, zorgt voor een heftige discussie binnen de groep. Zo'n discussie hebben we nog niet eerder gezien binnen deze ogenschijnlijk gezellige groep. Niels beschuldigt Jamie ervan dat hij verkeerd stond. Hij vergist zich en bedoelde eigenlijk Rick Paul, waarna hij hem beschuldigt. Rick Paul wijst op zijn beurt weer naar een verdachte actie van Merel. En Merel? Die reageert me daar toch een partij raar op. Alsof ze een leugen vertelt. Maar uiteindelijk lijkt Jamie aangewezen als degene bij wie het fout liep. En dat terwijl hij gewoon op het juiste balkon stond.

 

Maar goed, niet veel later is de stemming weer compleet omgeslagen, want Jamie is jarig. En dat wordt gevierd. Een complete verrassing, want Jamie wist niet of ze zijn verjaardag wel zouden weten. Maar, m'n beste Jamie, in een spel waar iedereen elkaars schoenmaat, lievelingskleur en favoriete slaaphouding kent, zou dat toch niet zo'n verrassing moeten zijn?

 

Opdracht 3 - Koffiepedia

Voor de derde opdracht moeten de kandidaten zich verdiepen in 'het zwarte goud': koffie. Iedere kandidaat krijgt een pak aan met daarop weetjes over koffie. Iedereen behalve Sinan, want die is vliegende keep. Op vier tablets moeten antwoorden ingevoerd worden, die te vinden zijn op die pakken. Niels merkt al snel op dat op ieder pak een categorie staat. Hijzelf is 'liederen', Sarah heeft 'cultivering', Evelien heeft 'bijzondere weetjes', Robèrt heeft 'productie', Merel heeft 'koffiebonen en -planten', Rick Paul heeft 'smaken en soorten' en Jamie heeft 'flauwe grappen en gezegden'.

 

Maar ook hier valt weer heel weinig op te maken. Het wordt wel weer pijnlijk duidelijk hoe weinig Sinan eigenlijk doet. Die heeft de hele tijd bij één tablet gestaan. Maar overal stond er steeds minstens één kandidaat mee te kijken, dus de Mol zou het lastig gehad moeten hebben.

 

Toch wordt er geen geld verdiend. Waarom? Omdat niemand opperde om een keer te stoppen met antwoorden invoeren. Alle tablets staan op rood en vervolgens zeggen Niels en Jamie dat het hierom fout is gegaan. Lekker op tijd, jongens. Overigens doet Niels dit wel vaker tijdens de afgelopen afleveringen.

 

Dan is het tijd voor de executie en gebeurt er iets heel bijzonders. De joker die Evelien heeft ingezet wordt afgekeurd. Hij blijkt namelijk verwisseld te zijn met een joker die al opengebroken was. Niels is de dader. Hij brak vorige week zijn joker open en besloot hem weer dicht te drukken. In een extra video op de website van Wie is de Mol? is te zien dat hij hem tijdens een busrit heeft verwisseld met een joker van Evelien. Maar doordat Evelien vervolgens een rood scherm krijgt, wordt Niels nu geplaagd door schuldgevoel. Zou een Mol zo'n stunt uithalen?

 

Overigens vonden veel mensen de actie van Niels niet kunnen. Maar ik hou wel van dat soort stunts. En daarbij hoort dat nou eenmaal bij het spel. Het levert voor de kandidaten in ieder geval weer een hoop hoofdbrekens op.

 

Verdenkingen

Het fijne aan deze aflevering is dat we maar liefst twee verdachten hebben kunnen afstrepen. Vooral dat ik een streep door Evelien kan zetten vind ik best fijn. Ik had haar namelijk hoog staan.

 

Merel blijft voor mij hoofdverdachte. Zij haalt nog steeds geen geld binnen en gaat makkelijk mee in verkeerde denkwijzen. Daarnaast lijkt zij door de montage als enige een beetje gespaard te worden. De rest van de kandidaten wordt geregeld naar voren geschoven als mogelijke Mol.

 

Op de tweede plaats zet ik Rick Paul. Hij staat vaak op handige posities om te saboteren en komt met heel veel dingen weg. Ideaal voor een Mol.

 

Op de derde plaats zet ik Robèrt. Als hij het is, dan speelt hij het spel wel echt briljant. Maar ik verbaas me sowieso over hem. Hij zit veel beter in het spel dan ik vooraf verwacht had. Dus misschien speelt hij dan toch een dubbelrol. Hij stond mogelijk verkeerd bij de balkonopdracht en dat heeft me voor nu overtuigd om hem op 3 te plaatsen. Ik zou het wel ongelooflijk leuk vinden als hij de Mol is.

 

Door Sinan, Jamie en Sarah heb ik tijdens de vorige afleveringen al een streep gezet. En daar blijf ik bij. Sinan doet wel verdachte dingen, maar zijn tactiek als Mol zou dan vooral zijn om zo min mogelijk te doen. Daar geloof ik niet in. Sarah vind ik dan ook weer zo verdacht doen dat het kandidaats wordt. Jamie wordt door de montage ook enorm naar voren geschoven. Tijdens deze aflevering was dat al helemaal raak. Dat zouden de makers toch nooit doen bij de Mol?

 

En dan hebben we nog Niels. Ik had hem lange tijd hoog staan, maar ik schrijf hem nu vrijwel volledig af. Hij haalt nog best wel wat geld binnen en zijn verdachte acties liggen er zó bovenop dat ik ervan ben overtuigd dat hij doet alsof. Daarnaast zie ik de Mol niet zo'n stunt uithalen met jokers als hij deed. Of hij wilde de makers het best mogelijke scenario met deze jokers geven. Maar toch...

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep