Wie is de Mol?
Tunnelvisie, nieuws over Wie is de Mol?
  • White Twitter Icon
  • White Facebook Icon
  • Social Instagram wit

© Tunnelvisie 2013 - 2020

Het is niet toegestaan om zonder toestemming tekst of afbeeldingen van deze website te dupliceren.

- Tunnelvisie, dé website met nieuws over Wie is de Mol? -

RECAP 5: Ik denk dat ik er over uit ben wie de Mol is

03/02/2019

| Door:

Foto: www.wieisdemol.nl

 

RECAP - We zijn op de helft. Na vijf afleveringen hebben we nog zes verdachten over. En dit was de aflevering waarbij m'n top-3 zo goed als de prullenbak in kon. Eén van m'n verdachten kreeg een rood scherm en de ander haalde wel heel veel geld binnen voor een Mol.

 

Voor ik begin over wat er allemaal verdacht was aan deze aflevering, wil ik toch even kwijt dat ik dit een heel erg leuke aflevering vond. Goede opdrachten, waaronder een hele spannende. En ook opdrachten zonder overbodige extra laag, waarbij er geen of minder geld verdiend zou worden op basis van een voorspelling. Heerlijk!

 

Opdracht 1 - Straatbeeld

De eerste opdracht van aflevering 5 is eigenlijk vrij simpel. Ga op zoek naar negen foto's die verstopt zijn in een dorp en puzzel daarmee een grotere foto van een straat in elkaar. De kandidaten krijgen drie kwartier de tijd en de inzet is €1.800,-.

 

Voor deze opdracht moeten er drie groepen gevormd worden. Na wat rommelig overleg vormen Sarah en Rick Paul een duo, Merel en Robèrt een tweede duo en Niels, Sinan en Jamie een trio. Iedere groep kiest drie foto's uit om te zoeken en gaan vervolgens op pad.

 

Opvallend is dat Merel en Rick Paul opeens Spaans lijken te spreken. Maar als je goed oplet zie je dat ze allebei dezelfde vraag stellen. Die vraag hebben ze waarschijnlijk geleerd van Jamie, die als enige nog Spaans spreekt. Gek genoeg zien we dit niet terug in de uitzending. Waarom? Omdat de makers Jamie in deze aflevering verdacht lijken te willen maken. Maar daarover later meer.

 

Eigenlijk verloopt deze opdracht heel voorspoedig. Maar er zijn toch een paar punten die opvallen. Zo vinden Merel en Robèrt na een paar meter al de eerste foto. Als Robèrt voorstelt om de foto op het einde pas op te halen, wat op zich een redelijk idee is, vindt Merel dat ze dat niet moeten doen, wat op zich ook een redelijk idee is. En dus lopen ze de hele tijd met het enorme puzzelstuk te zeulen, maar nu raken ze hem in ieder geval niet kwijt.

 

Sarah en Rick Paul hebben een vrij bijzondere aanpak gekozen. Zij vragen aan iemand de weg en gaan die aanwijzingen vervolgens bij iedere voorbijganger checken. Bijna alsof ze vergeten zijn dat de Mol zich onder de kandidaten en niet onder de locals bevindt. Ze vinden uiteindelijk vrij makkelijk hun puzzelstukken, maar op deze manier verspelen ze natuurlijk wel enorm veel tijd.

 

Dan vinden Rick Paul en Sarah ook nog eens een puzzelstuk van een ander duo. Ze pakken het mee. Vervolgens communiceren ze dit wel heel aardig door aan het andere team en wisselen van foto. Hierdoor verloopt alles gewoon goed. Ook een actie van Merel draagt bij aan een goed verloop van de opdracht. Ze vraagt namelijk of ze naar binnen mag in een hotel dat dicht lijkt te zijn. Hier vindt ze een puzzelstuk dat ze makkelijk niet had kunnen vinden.

 

Jamie strikt een vrouw uit het dorp om zijn team de weg te wijzen. En ook Merel vraagt een local om mee te komen. Als Merel en Robèrt vervolgens bij een verkeerd gebouw staan, wijst de local ze alsnog het juiste gebouw aan. Mogelijk had Merel hier willen mollen en hield de local dat met z'n beste bedoelingen tegen. Uiteindelijk zijn zij zij en Robèrt wel het eerste duo dat terug is, gevolgd door Sarah en Rick Paul.

 

Het trio van Jamie, Niels en Sinan is, op aanwijzingen van Niels die zei dat ze niet hoeven te rennen, nog steeds door het dorp aan het slenteren. Zij moeten nog één foto. De hulp van de duo's die al klaar zijn slaan ze af. Dit lijkt verdacht, maar niet veel later komen ze aan bij het derde puzzelstuk. Schijnbaar wisten ze al waar die was. De puzzel wordt in elkaar gezet en er wordt €1.800,- verdiend.

 

Na deze opdracht wordt het spel weer tactisch gespeeld. Niels zoekt namelijk toenadering tot Rick Paul en Sarah. Hij wil namelijk samen met hen een front vormen tegen Jamie en Merel, die in zijn ogen veel te sterk zijn samen. Een bondje voor wat het waard is. Sarah zegt namelijk beide heren te verdenken.

 

Opdracht 2 - Parkeergeld

Dan weer een leuke opdracht. De kandidaten moeten met auto's waar letters op het dak staan woorden maken. Als er twee mensen gekozen worden om op een steiger woorden de maken, valt de keuze al snel op Merel. Zij heeft in het gulden-tijdperk namelijk ooit meegedaan aan Lingo. Als ze de Mol is, zou ze dat natuurlijk eerder in het spel subtiel hebben kunnen laten vallen. Deze positie is voor de Mol natuurlijk wel ideaal. Ook Sarah wordt op de steiger neergezet. Een bijzondere keuze, want ze zegt zelf dyslectisch te zijn. Maar ze wil daar staan omdat ze helder is via de portofoon.

 

Maar dat valt enorm tegen, want we zien geregeld voorbij komen dat ze de aanwijzingen van Merel verdraait. Als Merel het over plek 5 heeft, noemt Sarah plak 4. Toch rijden Rick Paul en Jamie netjes de juiste vakken in. Niels stuurt het geheel als tussenpersoon. Sinan helpt Niels met het op het dak leggen van de letters en Robèrt besluit op een gegeven moment om ook maar de steiger op te klimmen.

 

Er worden verschillende woorden gemaakt met de medeklinkers uit woorden als "gestart" en "allrisk", gecombineerd met zelfgekozen klinkers. Zo komen "straat", "kruis" en "slordig" voorbij. Maar als er achter elkaar drie vijfletterwoorden gemaakt worden, gaat Jamie in staking. Hij vindt dat de groep op de steiger voor zevenletterwoorden moet gaan. Die leveren namelijk veel meer op.

 

Robèrt oppert vervolgens "Geldla". Maar al snel blijkt dat er een L te weinig in het spel is. Jamie parkeert zijn auto bijna in een verkeerd vak, omdat hij denkt een andere letter op zijn dak te hebben. Iets waar weer uitgebreid bij stil wordt gestaan in de uitzending.

 

Met de woorden die gemaakt zijn wordt €1.350,- verdiend. De groep is goed bezig.

 

Na deze tweede opdracht is het tijd om het plan van Niels in werking te stellen. Rick Paul sluit zogenaamd een bondje met Jamie en Sarah gaat praten met Merel. Op die manier willen ze informatie inwinnen van de twee. Merel lijkt hier in te trappen. Jamie heeft zo zijn verdenkingen, maar deelt wel zijn vragenlijst met Rick Paul.

 

Opdracht 3 - Sleutelhanger

De derde opdracht is mijn favoriete opdracht tot nu toe. De kandidaten moeten tijdens een abseiltocht langs een waterval voelen welke houten stokjes matchen met stokjes die ze bovenaan gezien hebben. Deze stokjes vormen de codes van twee geldkistjes.

 

Sarah, Merel en Sinan bekommeren zich om het eerste kistje en Jamie, Robèrt, Niels en Rick Paul om het tweede. Sinan weigert al meteen om te gaan abseilen omdat hij bang is last te krijgen van zijn ademhaling. En daarom moeten Sarah en Merel ieder twee stokjes onthouden.

 

Sarah en Jamie gaan als eerste naar beneden. Sarah ontdekt al snel dat haar cijfer een 1 is. En ook het cijfer 3 onthoudt ze, want die is van Sinan. Jamie probeert zijn eigen cijfer en die van Niels te vinden, omdat Niels misschien te bang is om te gaan. Hij is er van overtuigd dat de eerste vier stokjes niet van hem zijn. Bij het getal 5 weet hij zeker dat dat het stokje van Niels is en dus  zou hij nummer 6 moeten zijn. Die conclusie trekt hij overigens al voor hij bij de zesde koker geweest is. We zien hem niet meer in de zesde koker voelen, maar dat kan uit de montage geknipt zijn.

 

Merel en Robèrt zijn als volgende aan de beurt. Merel heeft het duidelijk eerder gedaan, maar voor Robèrt is deze opdracht een echte uitputtingsslag. Hij maakt een paar rake klappen op de rotsen, maar doet het toch maar mooi even. Hij denkt dat koker 2 van hem is. Merel denkt dat zij het cijfer 5 heeft en Sinan het cijfer 3. Dit komt ook overeen met wat Sarah gezegd heeft. En dus gaat de eerste geldkist open. Er zit €750,- in. Het tafereel onder de waterval lijkt volgens Sarah enorm op een scène uit The Notebook, maar dan zonder het kussen. Een van de weinige keren dat er niet gekust wordt in deze aflevering.

 

Dan gaat Niels. Hij was in eerste instantie te bang om te gaan, maar gaat alsnog. Dat had hij net zo goed niet kunnen doen, want in alle stress vergeet hij naar de kokers te kijken. Dit is wel heel erg vreemd, maar angst doet gekke dingen met je. Ik zou dus niet durven zeggen of dit een bewuste Molactie is. Toch vind ik het wel heel bijzonder dat je tijdens die hele opdracht vergeet dat je naar kokers moet kijken, terwijl dat je enige doel is op dat moment. Naast overleven dan.

 

Rick Paul gaat als laatste. Hij slaat de eerste koker over en begint bij koker 2, die hij aanziet voor koker 1. Hij voelt dat dat het stokje van Robèrt is. Dat klopt, want dat dacht Robèrt zelf ook. Mogelijk wilde hij hier beneden nog verwarring schoppen door 1 en 2 door elkaar te halen, maar dit gebeurt uiteindelijk niet. Rick Paul herkent stokje 4 als de zijne, maar durft niet te zeggen welke van Niels is. Maar omdat Jamie er van overtuigd is dat Niels stokje 5 heeft, wordt de code 2465 ingevoerd. Dit blijkt verkeerd te zijn. De schuld hiervan wordt weer enorm bij Jamie neergelegd. Maar vergeet niet dat er ook dingen misgingen bij Rick Paul. Heeft hij gelogen over een cijfer? Of heeft hij expres geen verkeerd cijfer bij Niels genoemd omdat hij van Jamie al een verkeerd cijfer hoorde? En is hij simpelweg daar in meegegaan om zelf niet verdacht te worden?

 

Robèrt kan de schuldige in ieder geval niet zijn. De Meester Patissier moet het spel verlaten en daarmee valt in mijn ogen een van de leukste kandidaten weg.

 

Verdenkingen

Met het vertrek van Robèrt en het binnenhalen van grote geldbedragen door Merel moet ik mijn top-3 toch wat omgooien.

 

Op 1 zet ik nu Rick Paul. Hij en Merel streden tot deze aflevering om deze plaats, maar Merel zakt nu toch. Rick Paul is eigenlijk de enige die ik nog niet heb kunnen betrappen op een actie die hem definitief kandidaat maakt. En daarbij staat hij toch ook wel erg vaak op belangrijke posities voor een Mol. Daarnaast kan ik me herinneren dat hij in zijn voorstelfilmpje op de website van Wie is de Mol? vertelde hoogtevrees te hebben. Maar daar heb ik bij het abseilen weinig van gemerkt. Met redelijke zekerheid durf ik nu te zeggen dat Rick Paul de Mol is. Maar ik laat toch nog wel een klein beetje ruimte voor wat andere verdachten.

 

Op de tweede plaats zet ik namelijk Merel. Zij is lange tijd mijn hoofdverdachte geweest, maar deze aflevering haalde we wel heel veel geld binnen. Ze werkte snel met de puzzelstukken en ze maakte goede woorden. En bij de waterval, wat een goed moment is om geen geld binnen te halen, maakt ze een geldkist open. Als er al zo veel geld verdiend is in een aflevering zou je dat als Mol toch nooit doen? En zeker omdat zij en Sarah het met z'n tweeën gedaan hebben, hadden ze het hier makkelijk kunnen verprutsen. Het enige wat dan nog zou kunnen is dat ze bang was enorm onder een vergrootglas te liggen als zij een fout zou maken en Sarah niet. Ik schrijf haar voor nu af als Mol, maar ik kan haar toch niet helemaal loslaten.

 

En dan heb ik Jamie nu op 3. In mijn ogen is hij niet de Mol, maar je kunt moeilijk ontkennen dat hij verdachte dingen doet. Maar als hij het is, dan zijn ze bij de montage dit jaar niet heel handig bezig. Ze brengen zijn acties namelijk wel heel duidelijk in beeld.

 

Dan heb je nog Niels, Sinan en Sarah. Bij Sarah is het hetzelfde verhaal als Merel; ze maakte de geldkist bij de waterval open. En dus is ze in mijn ogen geen verdachte. Sinan voert niets uit tijdens het seizoen. Maar een Mol die als Molacties heeft om steeds achterover te leunen? Daar kunnen ze niet mee aankomen bij de ontknoping. Zeker niet in het jaar na Jan Versteegh, de meest brutale Mol ooit. En dan Niels. Die doet nog altijd gekke dingen. Maar uit eerdere afleveringen heb ik geconcludeerd dat hij een kandidaat is die zichzelf verdacht probeert te maken. En aan die conclusie blijf ik vasthouden.

Please reload

GERELATEERD

Please reload

TAGS

  • Twitter_Diep
  • Facebook_Diep
  • Insta_Diep
  • YouTube_Diep